Accordeon

Volksmuziek en kinderliedjes, popmuziek, Franse musettes, klassieke muziek, jazz, klassieke en Argentijnse tango, Tex-Mex, klezmer, zigeunermuziek.

De accordeon is een veelzijdig instrument met een rijke klank. Zelf spelen? Lees hieronder meer of schrijf je gewoon in.

Over dit instrument

De accordeon heeft rechts ‘een melodiezijde’ en links ‘een baszijde’. Deze
twee kanten zijn verbonden door een uittrekbare balg.

Hoe wordt een accordeon bespeeld?
De rechterhand speelt meestal de melodie, terwijl de linkerhand begeleidt met diepe bassen en/of akkoorden. Om geluid te maken trekt of duwt men aan de blaasbalg. De verschillende knopjes (toetsen) zorgen voor de lage en hoge tonen. De verschillende registers dienen om van klankkleur te veranderen.

Is het moeilijk om een accordeon te bespelen?
Heb je voldoende tijd om, in eerste instantie, elke dag 20 minuten te oefenen? Dan is er veel mogelijk! Een moeilijkheid bij dit instrument is dat je tegelijkertijd in sol- en fasleutel moet lezen (net zoals bij piano) en dat wij onze toetsen (knopjes) eigenlijk niet kunnen zien (wij spelen eigenlijk blind), maar met een beetje inzet vlot dat vrij goed.

Speel ik enkel klassieke muziek als accordeonist?
De accordeon is een populair instrument in de volksmuziek.
In de accordeonles spelen we verschillende soorten muziek: volksmuziek en kinderliedjes, popmuziek, Franse musettes, klassieke muziek, jazz, klassieke en Argentijnse tango, Tex-Mex, klezmer, zigeunermuziek,... Alles op maat van de leerling en er wordt natuurlijk rekening gehouden met de voorkeuren van elke leerling afzonderlijk.

Praktische zaken:

Kopen of huren?
Een degelijk studie-instrument voor beginners kost nieuw toch al vlug €3 000. Onze muziekacademie heeft verschillende instrumenten die je voor een klein bedrag kan huren.

Hoe kan ik een accordeon meenemen?
Vermits een accordeon vrij zwaar is (van 4 kg tot 20 kg), komen de meeste leerlingen met de auto naar de academie. Vaak wordt een accordeonkarretje gebruikt om zich te voet te verplaatsen. Er bestaan ook draagzakken (rugzakken), zodat het instrument op de fiets kan meegenomen worden, maar wees dan wel heel voorzichtig (alleen voor de ouders mogelijk bij kleinere instrumenten)! Beginners-instrumenten wegen doorgaans maximaal 6 kg: omdat wij al zittend spelen voelt dat helemaal niet zo zwaar aan.

Waar wordt er accordeonles gegeven?
er wordt zowel accordeonles gegeven in de hoofdschool in Wijnegem als in de vestigingsplaatsen van Schilde en St. Antonius.

Als je start met een instrument, dan begin je in de tweede graad met een uur instrumentles en twee uur muziekpraktijk. Voor muziekpraktijk bieden we lessen aan in verschillende vestigingsplaatsen en we hebben aparte groepen voor jongeren 8-11, 12-15 en volwassenen. Meer info via 'trajecten' onder tweede graad.

Heb je al ervaring met een ander instrument of een muzikale achtergrond? Dan kan je contact opnemen met een van onze secretariaten om de mogelijkheden te bespreken. Wij helpen je graag verder om jouw muzikale talenten verder te ontwikkelen.

Maar misschien interesseert dit je ook…

Meer info?
Loop je warm voor deze opleiding? Vul dan het formulier in. Zo kunnen we je contacteren van zodra de inschrijvingen terug starten voor volgend schooljaar! Meer informatie over het inschrijvingsgeld vind je op de inschrijvingspagina. Tot snel!
©2024 Academie Wijnegem - Schilde - Zoersel