Contrabas

De meeste strijkinstrumenten behoren tot de snaarinstrumenten. Door de strijkstok met de juiste snelheid en druk dwars over de snaar te bewegen wordt deze in trilling gebracht en gehouden, waarmee een voor strijkers

typerende klankkleur ontstaat. Daarbij worden verschillende toonhoogtes verkregen door het plaatsen van de vingers op de snaren. Hoe verder men de vinger naar het uiteinde van de hals op de snaar plaatst, hoe lager de toon.

Over dit instrument

De contrabas is het grootste instrument van de strijkersfamilie. Hij verschilt van de andere strijkers zowel in de bouw van de klankkast als de stemming van de snaren in kwarten (E-D-G-A) en hij heeft een mooie, diepe en melancholische klank.
Met een contrabas als instrument kan je vele soorten muziek spelen. Een klassiek orkest kan niet zonder contrabas. Maar je kan nog in vele andere muziekgroepen terecht: een jazz-combo, een harmonie-orkest, een folkgroep, een klein ensemble… Naast zijn functie als bas in de groep, is de contrabas ook zeker geschikt om solo op te spelen.
Dit grote instrument kun je rechtstaand of zittend bespelen. Net als bij de andere strijkinstrumenten, doe je met je twee handen iets verschillend: je linkerhand zorgt voor de noten door je vingers op de snaren te zetten en je rechterhand zorgt voor de klank door met je vingers of met de strijkstok de snaren te bespelen.
Een contrabas is behoorlijk groot en dus moet je wat creatiever zijn om het instrument te vervoeren, maar in de les kan je normaal wel op een klasinstrument spelen.

Maar misschien interesseert dit je ook…

Meer info?
Loop je warm voor deze opleiding? Vul dan het formulier in. We spreken dan graag af om te bespreken wat je mogelijkheden zijn. Meer informatie over het inschrijvingsgeld vind je op onze prijzenpagina. We kijken uit naar ons gesprek!
  • ©2019 Academie Wijnegem - Schilde - Zoersel    — made by design