Mandoline

Tokkelinstrumenten zijn snaarinstrumenten waarbij de snaren met behulp van de vingers of een plectrum worden bespeeld. Voorbeelden zijn de harp, gitaar, kelstone, mandoline, ukelele

en luit. Ook de banjo hoort in deze groep. Instrumenten als een viool en contrabas worden niet tot de tokkelinstrumenten gerekend maar tot de strijkinstrumenten.

Over dit instrument

De mandoline is een snaarinstrument met 8 snaren, per 2 aan elkaar gelijk gestemd: sol – re – la - mi. De stemming gebeurt door middel van metalen stemschroeven. De klank wordt voortgebracht door de snaren aan te slaan met een plectrum. De plectrumtechniek is heel gevarieerd met o.a. de romantische tremolotechniek waarbij we lange noten maken. De mandoline is een klein instrument. De noten zijn duidelijk te pakken doordat de toets verdeeld is in vakjes. We spelen meestal een melodielijn; af en toe spelen we een akkoord. Het is wel belangrijk dat je met een goed plectrum de juiste aanslag leert om de mooie, warme en fijne toon te krijgen. De mandoline behoort tot een familie en je kan ook mandola spelen: zij is groter en heeft dezelfde snaren maar is een oktaaf lager gestemd.
De mandoline is een sopraaninstrument dat tot de luitfamilie behoort. Vanaf de tweede helft van de 17e eeuw bestonden er twee soorten mandolines:
- Een eerste type had de vorm en de onderdelen van een kleine renaissanceluit. Zij wordt nu de barokmandoline genoemd. Ze wordt bespeeld met een vederschacht.
- Het tweede type is de Napolitaanse mandoline die in de academie in de afdeling klassiek wordt aangeleerd.

We spelen muziek van alle genres: oude, barok (Vivaldi), klassiek, folk, jazzy, romantisch, filmmuziek. We spelen solo of samen met andere mandolines of in combinatie met andere instrumenten zoals gitaar, piano, klavecimbel, accordeon, blokfluit, viool en mandolineorkest.
Uitgebreide info op www.gevoeligesnaar.be

Maar misschien interesseert dit je ook…

Meer info?
Loop je warm voor deze opleiding? Vul dan het formulier in. We spreken dan graag af om te bespreken wat je mogelijkheden zijn. Meer informatie over het inschrijvingsgeld vind je op onze prijzenpagina. We kijken uit naar ons gesprek!
  • ©2019 Academie Wijnegem - Schilde - Zoersel    — made by design