Muziek Derde Graad (volwassenen - klassiek)

In de derde graad volg je drie uur les per week voor drie jaar, maar komen er al meer keuzemogelijkheden. Je kan kiezen tussen de opties Klassiek,

Jazz-Pop-Rock, Oude Muziek en Muziek Schrijven. Bespreek je keuze ook best met je eigen instrumentleerkracht.

Over dit muziektraject

Het eerste vak is je instrument- of zangles.
Het lesmoment spreek je best af met je eigen leerkracht.

Je kan kiezen uit volgende instrumenten: Zang, gitaar, mandoline, viool, altviool, cello, contrabas, piano, klavecimbel, hoorn, bugel, trompet, cornet, trombone, euphonium, altklarinet, bariton, baritonsaxofoon, basblokfluit, basfluit, basklarinet, bassaxofoon, bastrombone, bastuba, kleine klarinet, sopraansaxofoon, sopraninosaxofoon, tenorsaxofoon, altsaxofoon, tuba, klarinet, hobo, blokfluit, dwarsfluit, altfluit, piccolo, althoorn, gamba, accordeon, harp, slagwerk, ritmisch slagwerk, orkestslagwerk

Het tweede vak begint in het eerste jaar van de derde graad met muziekpraktijk. Volwassenen kunnen kiezen voor de verschillende modules of om de muziekpraktijk te volgen gedurende de drie jaar van de graad, ook is er de keuze om twee uur koor of orkest te volgen.

Homerecording - dinsdag 20-21u - Zoersel
Docent Naomi Bentein

Leer je op een eenvoudige manier jezelf opnemen en mixen. Je vertrekt vanuit een bestaande opname die je leert afmixen, maar gaandeweg ga je zelf schrijven, creatief omgaan met de bijbehorende computerprogramma’s maar ook het plaatsen van micro’s en kabels.

IT in de muziek - woensdag 15-16u - Zoersel
Docent Sara Van Wesenbeeck

Muziek en computer, maar hoe? Ontdek hoe je zelf partituren kan aanmaken en uitprinten via het gratis programma Musescore, hoe WAV- of MP3 bestanden te bewerken en op te slaan in Audacity en verschillende apps op de tablet/i-pad. Het gebruik van je eigen laptop is alvast een pluspunt.
Experimentele muziek - woensdag 19-20u - Schilde
Docent Peter Verdonck

In de klas Experimentele Muziek gaan we in samenspelverband een aantal partituren inoefenen uit het zogeheten ‘hedendaagse klassiek’ en zelfs avant-garde. Zo zijn er partituren zonder genoteerde toonhoogtes, of waarbij je zelf moet beslissen wàt en wanéér je speelt, of waarbij er geen genoteerde maatsoorten meer zijn. Voorwaarde om deel te nemen aan deze cursus is technisch niveau derde graad op je instrument (te bespreken met je leerkracht instrument).
Songwriting - donderdag 19-20u - Wijnegem
Docent Wim Kets

In de cursus Songwriting doorloop je van A tot Z het schrijfproces van jouw eerste eigen nummer in de pop/rock stijl. Voorwaarde om deel te nemen aan deze cursus is een goede basiskennis van 3-klanken.

Muziekpraktijk in de 20e en 21e eeuw - zaterdag 12-13u - Wijnegem
Docent Peter Verdonck

In deze cursus belichten we enerzijds de amateursector, waar veel van de leerlingen al actief in zijn of zullen worden. Anderzijds bekijken we een aantal muziekgenres die vaak voorkomen binnen het meer populaire ‘hedendaagse klassiek’. Deze cursus bevat deels theoretische achtergrond en deels praktische uitvoering en creativiteit.

Volwassenen kunnen 3 jaar MP volwassenen doen maar kunnen ook deze modules kiezen (vanaf 2e jaar). Vanaf het tweede jaar kunnen volwassenen ook 2u per week koor of orkest volgen.

In het derde vak heb je de keuze tussen groepsmusiceren instrumentaal (de vroegere samenspelgroepen), begeleidingspraktijk klassiek of koor.

Volwassenen kunnen ook twee uur koor volgen naast de instrumentles. (Dan vervangt dat tweede uur de muziekpraktijk in het tweede en derde jaar.) De lesmomenten van groepsmusiceren en begeleidingspraktijk spreek je af met de leerkracht.

Het koor voor volwassenen op dinsdag tussen 19u15 en 21u15.

Vakkenpakket

1e jaar

Muziekpraktijk

Instrument of zang

Begeleidingspraktijk of
Groepsmusiceren instrumentaal of Groepsmusiceren vocaal

2e jaar

Muziekpraktijk of
Groepsmusiceren instrumentaal of Groepsmusiceren vocaal

Instrument of zang


Begeleidingspraktijk of
Groepsmusiceren instrumentaal of Groepsmusiceren vocaal

3e jaar

Muziekpraktijk of
Groepsmusiceren instrumentaal of Groepsmusiceren vocaal

Instrument of zang

Groepsmusiceren instrumentaal of Groepsmusiceren vocaal
Meer info?
Loop je warm voor deze opleiding? Vul dan het formulier in. Zo kunnen we je contacteren van zodra de inschrijvingen terug starten voor volgend schooljaar! Meer informatie over het inschrijvingsgeld vind je op de inschrijvingspagina. Tot snel!