Altfluit

Op een blaasinstrument maak je klank door lucht te blazen in of over het instrument. Je blaast die lucht in of over een mondstuk, die het geluid doorgeeft aan een klankbuis. Er bestaan verschillende soorten mondstukken en de klankbuizen zijn van hout of edele metalen

gemaakt.De grootte van de klankbuis bepaalt de hoogte van de klank. Hoe groter de buis, hoe lager de klank. Die klank kan verder bepaald worden door het openen en sluiten van kleppen, ventielen of een uitschuifbare buis en door de juiste blaastechniek van de speler.

Over dit instrument

De warme, zwoele en mystieke klank van de altfluit betovert je meteen. Je hoort de altfluit heel vaak in film-muziek zoals Game of Thrones, James Bond, Lord of the Rings.... . Ook in jazz en popmuziek komt de altfluit vaker aan bod dan je zou denken. Bud Shank speelde een altfluitsolo op California Dreamin' (1965) van The Mamas and the Papas. In dwarsfluit-ensembles hoor je de altfluit heel vaak, samen met de basfluit.
De altfluit zoals we die nu kennen is -net zoals de dwarsfluit- ontworpen door Theobald Böhm in de 19e eeuw. Vanwege haar lengte wordt ze soms gebouwd met een gebogen kopstuk. Böhm was heel trots op de altfluit, hij arrangeerde er verschillende liederen van Schubert voor. In klassieke muziek kan je de altfluit vergelijken met de warmte van de altviool.
In het orkest wordt de altfluit gebruikt wordt in bv Daphnis et Chloé van Maurice Ravel, Le Sacre du printemps van Igor Stravinsky en The Planets van Gustav Holst. Ook veel hedendaagse componisten voelen zich aangesproken door de klankkleur van het instrument - wat leidt tot een groeiend repertoire-aanbod voor de altfluit in de kamermuziek en als solo-instrument, zie bijvoorbeeld Kamermuziek II van Aulis Sallinen en Couleurs du vent van Kaija Saariaho.
Nieuwsgierig? Kom de altfluit eens uitproberen in onze academie!

Maar misschien interesseert dit je ook…

Meer info?
Loop je warm voor deze opleiding? Vul dan het formulier in. We spreken dan graag af om te bespreken wat je mogelijkheden zijn. Meer informatie over het inschrijvingsgeld vind je op onze prijzenpagina. We kijken uit naar ons gesprek!
  • ©2019 Academie Wijnegem - Schilde - Zoersel    — made by design