Altklarinet

Een blaasinstrument is een muziekinstrument waarmee geluid voortgebracht wordt door lucht te blazen in of over het instrument. De toon ontstaat doordat de lucht die geblazen wordt in of over het mondstuk aan het ene

uiteinde van een resonator, meestal een klankbuis, de luchtkolom in de resonator in trilling brengt. De effectieve lengte van de resonator bepaalt, samen met de blaastechniek, de toonhoogte van de voortgebrachte toon.

Over dit instrument

De altklarinet is een lagere variant van de klarinet en wordt soms ook abusievelijk bassethoorn genoemd.

De altklarinet bestaat uit 4 of 5 delen (afhankelijk van het merk). Hij heeft altijd een kromme metalen hals met daarop een mondstuk en hij heeft een kromme metalen beker (vernikkeld of verzilverd) die omhoog wijst. Het middenstuk is soms in één deel, soms in twee delen. De goedkopere altklarinetten van Amerikaanse merken, zoals Selmer Bundy, zijn van kunststof, ook wel "resonite" genoemd. De duurdere, meest Franse merken, zoals Noblet, Buffet & Crampon en Selmer Paris, maken houten altklarinetten, waarvan het middenstuk meestal in twee delen is gebouwd.

De altklarinet wordt gebruikt in klarinetensembles en in harmonieorkesten. De meeste altklarinettisten in een harmonie spelen naast de altklarinet meestal ook een Bes-klarinet of basklarinet, omdat vooral oudere muziek geen altklarinet-partijen heeft.

Maar misschien interesseert dit je ook…

Meer info?
Loop je warm voor deze opleiding? Vul dan het formulier in. We spreken dan graag af om te bespreken wat je mogelijkheden zijn. Meer informatie over het inschrijvingsgeld vind je op onze prijzenpagina. We kijken uit naar ons gesprek!
  • ©2019 Academie Wijnegem - Schilde - Zoersel    — made by design