Altviool

De meeste strijkinstrumenten behoren tot de snaarinstrumenten. Door de strijkstok met de juiste snelheid en druk dwars over de snaar te bewegen wordt deze in trilling gebracht en gehouden, waarmee een voor strijkers

typerende klankkleur ontstaat. Daarbij worden verschillende toonhoogtes verkregen door het plaatsen van de vingers op de snaren. Hoe verder men de vinger naar het uiteinde van de hals op de snaar plaatst, hoe lager de toon.

Over dit instrument

De altviool is de grote zus van de viool (zie ook uitleg daar). Door de grotere, iets zwaarder gebouwde klankkast klinkt ze iets lager: de stemming van de snaren is van boven naar onder LA, RE, SOL en DO. Terwijl de viool dikwijls letterlijk het hoge woord voert in ensembles of het orkest heeft de altviool een andere rol. Soms neemt ze de baslijn over van de celli, soms speelt ze de heel belangrijke tussenstem voor haar rekening, en soms mag ze ook haar prachtige solo-stem laten horen! Met haar warme, soms weemoedige klank ontroert ze vaak velen.

Maar misschien interesseert dit je ook…

Meer info?
Loop je warm voor deze opleiding? Vul dan het formulier in. We spreken dan graag af om te bespreken wat je mogelijkheden zijn. Meer informatie over het inschrijvingsgeld vind je op onze prijzenpagina. We kijken uit naar ons gesprek!
  • ©2019 Academie Wijnegem - Schilde - Zoersel    — made by design