Baritonsaxofoon

Op een blaasinstrument maak je klank door lucht te blazen in of over het instrument. Je blaast die lucht in of over een mondstuk, die het geluid doorgeeft aan een klankbuis. Er bestaan verschillende soorten mondstukken en de klankbuizen zijn van hout of edele metalen

gemaakt.De grootte van de klankbuis bepaalt de hoogte van de klank. Hoe groter de buis, hoe lager de klank. Die klank kan verder bepaald worden door het openen en sluiten van kleppen, ventielen of een uitschuifbare buis en door de juiste blaastechniek van de speler.

Over dit instrument

De baritonsaxofoon of baritonsax is meteen wat groter dan de tenor- of altsax. Het instrument is in Es gestemd, en heeft vaak als extra noot een zogenaamde 'lage-La' waar de overige saxofoons een bereik tot een 'lage-sib' hebben. Eén van de redenen daarvoor is de vertolking van klassieke muziek binnen het saxofoonkwartet en orkesten. Door de baritonsax deze extra noot te geven, kan hij exact hetzelfde register spelen als de cello in het klassieke orkest.

De baritonsax heeft een lage en warme klankkleur, en wordt onder andere in fanfares en harmonieorkesten gebruikt. Een saxofoonkwartet heeft de baritonsax als laagste instrument in zijn midden. Hoewel deze saxofoon vaak een begeleidende rol speelt, blijft dit instrument toch veel technische mogelijkheden hebben. Dat bewijst bijvoorbeeld internet fenomeen Leo P.

Ook qua vorm is de baritonsax anders, waar de tenorsax alleen een bocht in de hals heeft, heeft een baritonsax een extra krul in de nek naar het mondstuk. Deze kromming zorgt voor een comfortabele speelhouding bij dit grote instrument.

Eén van de bekendste bespelers van de baritonsax was de jazzmusicus Gerry Mulligan. Ook in de popmuziek is het instrument niet onbekend. Een bekende baritonsaxspeler is Andrew "Mike" Terry van The Funk Brothers, die op diverse nummers van The Supremes en andere artiesten van Motown meespeelt. De baritonsax krijgt ook een typerende invulling in de soul en funk muziek zoals bij The Bleus Brothers en de Amerikaanse band Tower Of Power.

Maar misschien interesseert dit je ook…

Meer info?
Loop je warm voor deze opleiding? Vul dan het formulier in. We spreken dan graag af om te bespreken wat je mogelijkheden zijn. Meer informatie over het inschrijvingsgeld vind je op onze prijzenpagina. We kijken uit naar ons gesprek!
  • ©2019 Academie Wijnegem - Schilde - Zoersel    — made by design