Basfluit

Een blaasinstrument is een muziekinstrument waarmee geluid voortgebracht wordt door lucht te blazen in of over het instrument. De toon ontstaat doordat de lucht die geblazen wordt in of over het mondstuk aan het ene

uiteinde van een resonator, meestal een klankbuis, de luchtkolom in de resonator in trilling brengt. De effectieve lengte van de resonator bepaalt, samen met de blaastechniek, de toonhoogte van de voortgebrachte toon.

Over dit instrument

De basfluit is een lid van de fluitenfamilie. De basfluit is net als de gewone dwarsfluit gestemd in C, maar het is een octaverend instrument en klinkt een octaaf lager dan genoteerd. Het instrument heeft een bereik van C3 tot F#6. Vanwege de lengte van de buis (ongeveer 146 cm) heeft een basfluit, evenals sommige altfluiten, een gebogen kopstuk, anders zou deze onbespeelbaar zijn.

De basfluit wordt maar zeer spaarzaam voorgeschreven in orkestwerken. In het "standaard" symfonische repertoire ontbreekt de basfluit geheel. De basfluit wordt wel voorgeschreven in moderne symfonische composities en in kamermuziek en daarnaast veelvuldig gebruikt in fluitensembles en -orkesten.

Maar misschien interesseert dit je ook…

Meer info?
Loop je warm voor deze opleiding? Vul dan het formulier in. We spreken dan graag af om te bespreken wat je mogelijkheden zijn. Meer informatie over het inschrijvingsgeld vind je op onze prijzenpagina. We kijken uit naar ons gesprek!
  • ©2019 Academie Wijnegem - Schilde - Zoersel    — made by design