Hobo

Focus, concentratie, mond in de juiste stand, diep ademhalen en dan … een wondermooie klank! Bij de blaasinstrumenten gaat de lucht via het mondstuk of via een riet door het instrument.

In een heel uiteenlopende familie van hout- en koperblazers vind je zeker een instrument dat bij je past. De meeste blazers kunnen zowel in onze klassieke afdeling als in jazzpoprock.

Over dit instrument

De hobo en de althobo zijn houtblazers, die bespeeld worden met een dubbel riet.
De hobo is het sopraan-instrument, de althobo klinkt een kwint lager en is ,zoals de naam het zegt, het alt-instrument.

De hobo heeft een prachtige, doordringende klank. Ze kan verlangend zingen maar ook heel grappig klinken. Het instrument heeft een bereik van bijna 3 octaven.(34 noten

Het instrument is gemaakt van hout. Het klankhout dat gebruikt wordt is ebbenhout. In het hout zitten klankgaten, die bedekt zijn met verzilverde kleppen. Het instrument past in een koffertje dat je makkelijk kan meenemen.

Het riet wordt gemaakt van een soort bamboeplant genaamd “Arundo donax” en bestaat uit 2 dunne blaadjes die op elkaar zijn gebonden op een tube die in het instrument past.
Dit heet “een dubbel riet”. Dit rietje wordt tussen de lippen genomen en door te blazen breng je het aan het trillen. Die trillingen worden dan doorgegeven naar de hobo en zo ontstaat de klank.
De hoboïst maakt het riet zelf. De leraar maakt rieten voor de leerlingen.

Er is muziek voor hobo vanaf 1650 tot heden. In de 17de en 18de eeuw had de hobo nog geen kleppen. Die zijn pas toegevoegd in de 19de eeuw.
Je kan met een hobo spelen in allerlei ensembles,
zoals het harmonieorkest, symfonieorkest en kleinere groepen.
Vóór het concert begint hoor je een langgerekte “la”-stemnoot.
Die wordt voorgespeeld door de hobo, de andere instrumenten volgen dan.
Je hoort de hobo vaak in filmmuziek. Een heel bekende hobosolo hoor je in de film”The Mission” namelijk: Gabriel’s Oboe.


Iedereen kan hobo leren mits dagelijkse oefening.

In de academie kan je met je hobo meespelen in een houtblazersensemble.
Je kan een hobo huren in de academie.

Als je start met een instrument, dan begin je in de tweede graad met een uur instrumentles en twee uur muziekpraktijk. Voor muziekpraktijk bieden we lessen aan in verschillende vestigingsplaatsen en we hebben aparte groepen voor jongeren 8-11, 12-15 en volwassenen. Meer info via 'trajecten' onder tweede graad.

Heb je al ervaring met een ander instrument of een muzikale achtergrond? Dan kan je contact opnemen met een van onze secretariaten om de mogelijkheden te bespreken. Wij helpen je graag verder om jouw muzikale talenten verder te ontwikkelen.

Maar misschien interesseert dit je ook…

Meer info?
Loop je warm voor deze opleiding? Vul dan het formulier in. Zo kunnen we je contacteren van zodra de inschrijvingen terug starten voor volgend schooljaar! Meer informatie over het inschrijvingsgeld vind je op de inschrijvingspagina. Tot snel!
©2024 Academie Wijnegem - Schilde - Zoersel