Kleine klarinet

Een blaasinstrument is een muziekinstrument waarmee geluid voortgebracht wordt door lucht te blazen in of over het instrument. De toon ontstaat doordat de lucht die geblazen wordt in of over het mondstuk aan het ene

uiteinde van een resonator, meestal een klankbuis, de luchtkolom in de resonator in trilling brengt. De effectieve lengte van de resonator bepaalt, samen met de blaastechniek, de toonhoogte van de voortgebrachte toon.

Over dit instrument

De es-klarinet is een kleine klarinet.

De es-klarinet is een transponerend instrument en staat gestemd in es, wat betekent dat er een es klinkt wanneer het instrument een genoteerde c speelt, en is daarmee een kwart hoger dan de "gewone" bes-klarinet. De es-klarinet ziet er daardoor uit als een gewone klarinet, maar dan een stuk kleiner.

Bij de hogere tonen heeft de es-klarinet een veel scherpere en penetrantere toon dan de Bes-klarinet. Gekscherend wordt het instrument daardoor ook wel es-pieper genoemd, maar het gebruik van een es-klarinet is handig ter ondersteuning van de hoogste noten in de klarinetgroep. Als diezelfde noten op een bes-klarinet worden gespeeld, klinken die noten soms vervormd. Indien de es-klarinet bespeeld wordt in het medium of lagere register, zijn de tonen helemaal niet scherp. Hier bestaat vaak een misverstand over.

De bespeler van de es-klarinet zit meestal aan de rand van de klarinetgroep. Het instrument komt veel vaker voor bij harmonieorkesten dan bij symfonieorkesten

Maar misschien interesseert dit je ook…

Meer info?
Loop je warm voor deze opleiding? Vul dan het formulier in. We spreken dan graag af om te bespreken wat je mogelijkheden zijn. Meer informatie over het inschrijvingsgeld vind je op onze prijzenpagina. We kijken uit naar ons gesprek!
  • ©2019 Academie Wijnegem - Schilde - Zoersel    — made by design