Klarinet

Focus, concentratie, mond in de juiste stand, diep ademhalen en dan … een wondermooie klank! Bij de blaasinstrumenten gaat de lucht via het mondstuk of via een riet door het instrument.

In een heel uiteenlopende familie van hout- en koperblazers vind je zeker een instrument dat bij je past. De meeste blazers kunnen zowel in onze klassieke afdeling als in jazzpoprock.

Over dit instrument

Klarinet is een instrument met een mooie warme klank, denk aan de kat uit ‘Peter en de wolf’, of de beginsolo uit ‘Rhapsody in blue’ van G. Gershwin. Ook het bekende 2de deel van het klarinetconcerto van W.A. Mozart (KV 622). Bekende uitvoerders zijn o.a. wijlen Walter Boeykens, de professor waar ik les van kreeg,Yvo Lybeert, Sabine Meyer, Martin Frost, ...
Je vindt het instrument ook terug in pop en jazz, denk maar aan Eddy Daniëls.
Een klarinet kan je bespelen in een concertband, harmonie, jeugdharmonie, symfonieorkest, philharmonisch orkest…..
Het is een sociaal instrument, het klinkt mooi bij andere instrumenten, hierdoor is in kleine groepen spelen ook heel tof, klarinet en dwarsfluit, klarinet en saxofoon, klarinet en accordeon, klarinet en piano,...enz….
In de lessen van de academie speel je al vrij snel met piano samen. De meeste leerlingen vinden dit wel tof. We spelen ook vrij snel op concertjes om te laten zien wat we al kunnen.

De klarinet is een houtblazer. Het instrument bestaat uit ebbenhout, en op het mondstuk gebruiken we een enkel rietje. De klarinet waar wij in de academie op studeren is van het merk ‘Buffet Crampon’. Je hebt daar klatinetten in alle prijscategoriën.
Een startklarinetje kan gehuurd worden in de academie aan zeer democratische prijzen. In de 3de graad kan je dan overgaan tot je eigen instrument. Een mondstuk kopen we apart. Dit hoort tot het merk ‘Vandoren’, dit omdat we ook op rieten van Vandoren spelen, en deze combinatie maakt een mooie toonvorming. Dit mondstuk kopen we in het 3de jaar klarinet.
Een klarinet is niet het kostelijkste instrument, vanaf ongeveer 1300 euro heb je een degelijk instrument. Als je geen houten koopt, maar een kunststoffen instrument, weet dan dat je hier niets mee bent in de 4de graad, kwestie van toonvorming.Deze instrumentjes vind je al vanaf 500 euro.
Na de piano is de klarinet het instrument met de grootste toonomvang. Wij kunnen heel laag, maar ook heel hoog (bijna 4 octaven).

De klarinetklas in onze academie is een heel toffe klas, met jonge, middelbare en oudere leerlingen. Wekelijks hebben ze 1 keer les, en vanaf de 3de graad komt daar ook nog het klarinetkoor bij, dit vinden de meeste lln wel super. Hier wordt vooral veel plezier gemaakt tijdens het musiceren.

De altklarinet, basklarinet en kleine klarinet raad ik pas aan na het bespelen van de gewone klarinet. Het zijn instrumenten waarbij je de basis van een gewone klarinet nodig hebt.
Bij eventueel vragen kunnen jullie altijd terecht bij de leerkracht klarinet van de academie.

Als je start met een instrument, dan begin je in de tweede graad met een uur instrumentles en twee uur muziekpraktijk. Voor muziekpraktijk bieden we lessen aan in verschillende vestigingsplaatsen en we hebben aparte groepen voor jongeren 8-11, 12-15 en volwassenen. Meer info via 'trajecten' onder tweede graad.

Heb je al ervaring met een ander instrument of een muzikale achtergrond? Dan kan je contact opnemen met een van onze secretariaten om de mogelijkheden te bespreken. Wij helpen je graag verder om jouw muzikale talenten verder te ontwikkelen.

Maar misschien interesseert dit je ook…

Meer info?
Loop je warm voor deze opleiding? Vul dan het formulier in. Zo kunnen we je contacteren van zodra de inschrijvingen terug starten voor volgend schooljaar! Meer informatie over het inschrijvingsgeld vind je op de inschrijvingspagina. Tot snel!
©2024 Academie Wijnegem - Schilde - Zoersel