Mandoline

Basgitaar, harp, gitaar, mandoline, elektrische gitaar en contrabas-popjazz. Allemaal instrumenten die je met je vingers of met een plectrum bespeelt.

En toch zijn ze allemaal zo verschillend in klankkleur en mogelijkheden. Zoek wat er bij jou past en schrijf je in voor onze lessen.

Over dit instrument

De mandoline is een snaarinstrument met 8 snaren, per 2 aan elkaar gelijk gestemd: sol – re – la - mi. De stemming gebeurt door middel van metalen stemschroeven. De klank wordt voortgebracht door de snaren aan te slaan met een plectrum. De plectrumtechniek is heel gevarieerd met o.a. de romantische tremolotechniek waarbij we lange noten maken. De mandoline is een klein instrument. De noten zijn duidelijk te pakken doordat de toets verdeeld is in vakjes. We spelen meestal een melodielijn; af en toe spelen we een akkoord. Het is wel belangrijk dat je met een goed plectrum de juiste aanslag leert om de mooie, warme en fijne toon te krijgen. De mandoline behoort tot een familie en je kan ook mandola spelen: zij is groter en heeft dezelfde snaren maar is een octaaf lager gestemd.

De mandoline is een sopraaninstrument dat tot de luitfamilie behoort. Vanaf de tweede helft van de 17e eeuw bestonden er twee soorten mandolines:
- Een eerste type had de vorm en de onderdelen van een kleine renaissanceluit. Zij wordt nu de barokmandoline genoemd. Ze wordt bespeeld met een vederschacht.
- Het tweede type is de Napolitaanse mandoline die in de academie in de afdeling klassiek wordt aangeleerd.

We spelen muziek van alle genres: oude, barok (Vivaldi), klassiek, folk, jazzy, romantisch, filmmuziek. We spelen solo of samen met andere mandolines of in combinatie met andere instrumenten zoals gitaar, piano, klavecimbel, accordeon, blokfluit, viool en mandolineorkest.
Uitgebreide info op www.gevoeligesnaar.be

Als je start met een instrument, dan begin je in de tweede graad met een uur instrumentles en twee uur muziekpraktijk. Voor muziekpraktijk bieden we lessen aan in verschillende vestigingsplaatsen en we hebben aparte groepen voor jongeren 8-11, 12-15 en volwassenen. Meer info via 'trajecten' onder tweede graad.

Heb je al ervaring met een ander instrument of een muzikale achtergrond? Dan kan je contact opnemen met een van onze secretariaten om de mogelijkheden te bespreken. Wij helpen je graag verder om jouw muzikale talenten verder te ontwikkelen.

Maar misschien interesseert dit je ook…

Meer info?
Loop je warm voor deze opleiding? Vul dan het formulier in. Zo kunnen we je contacteren van zodra de inschrijvingen terug starten voor volgend schooljaar! Meer informatie over het inschrijvingsgeld vind je op de inschrijvingspagina. Tot snel!
©2024 Academie Wijnegem - Schilde - Zoersel