Muziek Derde Graad (jongeren - klassiek)

In de lessen muziekpraktijk ontdek je hoe muziek werkt. De derde graad gaat een stap verder dan de taal van muziek en geeft meer achtergrond. Vanaf het tweede jaar kan je kiezen tussen verschillende modules zoals improvisatie of muziekstijlen.

In het derde jaar heb je keuze tussen IT in de muziek, homerecording, experimentele muziek, songwriting en muziek in de 20e eeuw.

Over dit muziektraject

In de lessen muziekpraktijk ontdek je hoe muziek werkt. De derde graad gaat een stap verder dan de taal van muziek en geeft meer achtergrond. Vanaf het tweede jaar kan je kiezen tussen verschillende modules zoals improvisatie, popgeschiedenis of muziekstijlen. In het derde jaar heb je keuze tussen IT in de muziek, homerecording, experimentele muziek, songwriting en muziek in de 20e eeuw. Muziekpraktijk in de derde graad is 1u per week.

De lessen instrument of zang spreek je af met je eigen leerkracht. Voor de nieuwe leerlingen neemt de leerkracht zelf contact op.
Hier zie je een overzicht van alle instrumenten die je kan volgen in onze academie.

Zang, gitaar, mandoline, viool, altviool, cello, contrabas, piano, klavecimbel, hoorn, bugel, trompet, cornet, trombone, euphonium, saxofoon, tuba, klarinet, hobo, blokfluit, dwarsfluit, accordeon, slagwerk, drums, basgitaar, elektrische gitaar.

Modules:
Homerecording - dinsdag 20-21u - Zoersel
Docent Naomi Bentein

Leer je op een eenvoudige manier jezelf opnemen en mixen. Je vertrekt vanuit een bestaande opname die je leert afmixen, maar gaandeweg ga je zelf schrijven, creatief omgaan met de bijbehorende computerprogramma’s maar ook het plaatsen van micro’s en kabels.

Popgeschiedenis - dinsdag 19-20u - Zoersel
Docent Naomi Bentein

Van The Beatles tot Billie Eilish, van Prince tot The Weeknd. Wat zijn de invloeden van jouw favoriete artiesten.

IT in de muziek - woensdag 15-16u - Zoersel
Docent Sara Van Wesenbeeck

Muziek en computer, maar hoe? Ontdek hoe je zelf partituren kan aanmaken en uitprinten via het gratis programma Musescore, hoe WAV- of MP3 bestanden te bewerken en op te slaan in Audacity en verschillende apps op de tablet/i-pad. Het gebruik van je eigen laptop is alvast een pluspunt.

Improvisatie klassiek - woensdag 18-19u - Schilde
Docent: Peter Verdonck

Experimentele muziek - woensdag 19-20u - Schilde
Docent Peter Verdonck

In de klas Experimentele Muziek gaan we in samenspelverband een aantal partituren inoefenen uit het zogeheten ‘hedendaagse klassiek’ en zelfs avant-garde. Zo zijn er partituren zonder genoteerde toonhoogtes, of waarbij je zelf moet beslissen wàt en wanéér je speelt, of waarbij er geen genoteerde maatsoorten meer zijn. Voorwaarde om deel te nemen aan deze cursus is technisch niveau derde graad op je instrument (te bespreken met je leerkracht instrument).

Improvisatie jazzpoprock - maandag 19-20u - Wijnegem
Docent: Wim Kets

Songwriting - maandag 20-21u - Wijnegem
Docent Wim Kets

In de cursus Songwriting doorloop je van A tot Z het schrijfproces van jouw eerste eigen nummer in de pop/rock stijl. Voorwaarde om deel te nemen aan deze cursus is een goede basiskennis van 3-klanken.


Improvisatie klassiek - zaterdag 10-11u - Wijnegem
Docent: Peter Verdonck

Muziekpraktijk in de 20e en 21e eeuw - zaterdag 12-13u - Wijnegem
Docent Peter Verdonck

In deze cursus belichten we enerzijds de amateursector, waar veel van de leerlingen al actief in zijn of zullen worden. Anderzijds bekijken we een aantal muziekgenres die vaak voorkomen binnen het meer populaire ‘hedendaagse klassiek’. Deze cursus bevat deels theoretische achtergrond en deels praktische uitvoering en creativiteit.

Volwassenen kunnen 3 jaar MP volwassenen doen maar kunnen ook deze modules kiezen (vanaf 2e jaar). Vanaf het tweede jaar kunnen volwassenen ook 2u per week koor of orkest volgen.

Het jongerenkoor repeteert op woensdag tussen 17u en 18u in Schilde.
Het strijkorkest repeteert op vrijdag in Schilde tussen 19.00 - 21.00

Vakkenpakket

1e jaar

Muziekpraktijk Derde Graad

Instrument of zang

Begeleidingspraktijk of
Groepsmusiceren instrumentaal of Groepsmusiceren vocaal
(koor, orkest, samenspelgroep)

2de jaar

Muziekpraktijk Derde Graad

Instrument of zang

Begeleidingspraktijk of
Groepsmusiceren instrumentaal of Groepsmusiceren vocaal
(koor, orkest, samenspelgroep)

3de jaar

Muziekpraktijk Derde Graad

Instrument of zang

Begeleidingspraktijk of
Groepsmusiceren instrumentaal of Groepsmusiceren vocaal
(koor, orkest, samenspelgroep)

Meer info?
Loop je warm voor deze opleiding? Vul dan het formulier in. Zo kunnen we je contacteren van zodra de inschrijvingen terug starten voor volgend schooljaar! Meer informatie over het inschrijvingsgeld vind je op de inschrijvingspagina. Tot snel!
  • ©2019 Academie Wijnegem - Schilde - Zoersel    — made by design