Piccolo

Op een blaasinstrument maak je klank door lucht te blazen in of over het instrument. Je blaast die lucht in of over een mondstuk, die het geluid doorgeeft aan een klankbuis. Er bestaan verschillende soorten mondstukken en de klankbuizen zijn van hout of edele metalen

gemaakt.De grootte van de klankbuis bepaalt de hoogte van de klank. Hoe groter de buis, hoe lager de klank. Die klank kan verder bepaald worden door het openen en sluiten van kleppen, ventielen of een uitschuifbare buis en door de juiste blaastechniek van de speler.

Over dit instrument

De heldere klank van de piccolo kan zowel een heel orkest overstijgen als er een bijzondere heldere klank toevoegen. Verdi en Rossini bv wisten dit al heel goed. De piccolo maakt je wakker! Tegelijk kan dit schattige fluitje ook heel liefdevolle warme klanken produceren. Er is een enorm uitgebreid repertoire van de 18e eeuw tot nu, zowel voor piccolo en piano als in samenspelgroepen. Je hebt piccolo’s van metaal of van hout De piccolo gebruikti dezelfde grepen als de dwarsfluit, maar klinkt dan een octaaf hoger. Er zijn ook piccolo's in D♭, die met name in militaire muziek gebruikt werden.
Het bespelen van de piccolo is een vak apart en kent dan ook beroemde specialisten zoals onze eigen Peter Verhoyen (youtube)

Maar misschien interesseert dit je ook…

Meer info?
Loop je warm voor deze opleiding? Vul dan het formulier in. We spreken dan graag af om te bespreken wat je mogelijkheden zijn. Meer informatie over het inschrijvingsgeld vind je op onze prijzenpagina. We kijken uit naar ons gesprek!
  • ©2019 Academie Wijnegem - Schilde - Zoersel    — made by design