Tenorsaxofoon

Op een blaasinstrument maak je klank door lucht te blazen in of over het instrument. Je blaast die lucht in of over een mondstuk, die het geluid doorgeeft aan een klankbuis. Er bestaan verschillende soorten mondstukken en de klankbuizen zijn van hout of edele metalen

gemaakt.De grootte van de klankbuis bepaalt de hoogte van de klank. Hoe groter de buis, hoe lager de klank. Die klank kan verder bepaald worden door het openen en sluiten van kleppen, ventielen of een uitschuifbare buis en door de juiste blaastechniek van de speler.

Over dit instrument

De tenorsaxofoon of tenorsax is na de altsaxofoon de meest voorkomende saxofoon. Het instrument staat in Bes gestemd. In tegenstelling tot de recht hals van de altsaxofoon, heeft de tenor een zwanenhals. Deze kromming in de nek zorgt er voor dat dit grotere model toch comfortabel kan vastgehouden worden.

De tenorsax heeft een rijke klank en wordt in harmonieorkesten, fanfareorkesten en big bands gebruikt. Het is een belangrijk instrument in de jazz en lichte muziek, waar hij vaak een solo toegewezen krijgt. Ook binnen het klassieke orkest wordt de tenor wel eens als kleur gebruikt, denk daarbij maar aan de beroemde Bolero van Ravel.

Maar misschien interesseert dit je ook…

Meer info?
Loop je warm voor deze opleiding? Vul dan het formulier in. We spreken dan graag af om te bespreken wat je mogelijkheden zijn. Meer informatie over het inschrijvingsgeld vind je op onze prijzenpagina. We kijken uit naar ons gesprek!
  • ©2019 Academie Wijnegem - Schilde - Zoersel    — made by design