Klavecimbel

Een toetsinstrument, ook toetseninstrument of klavierinstrument is een muziekinstrument dat bespeeld wordt met behulp van een klavier of toetsenbord. Voorbeelden van dergelijke instrumenten zijn piano, orgel, synthesizer.

Een klavier zoals hier bedoeld bestaat meestal uit 7 witte en 5 zwarte toetsen per octaaf, zo gerangschikt dat de witte toetsen een toonladder van C-majeur in gelijkzwevende temperatuur ten gehore brengen.

Over dit instrument

Het klavecimbel is een snaarinstrument dat met toetsen bespeeld wordt. Het ziet eruit als een vleugelpiano maar klinkt helemaal anders. Het geluid lijkt meer op dat van een gitaar of een harp. Dat komt omdat de snaren worden aangetrokken door een pennetje in tegenstelling tot de piano waar hamertjes op de snaren slaan.
Het instrument was zeer populair in de barokperiode, maar met zijn speciale klankkleur kunnen we zowel stukken van vroeger als van vandaag de dag spelen.
Als je klavecimbel wil leren spelen, dan kan je een klavecimbel nieuw of tweedehands kopen. Je kan ook op een spinet oefenen, dat is wat kleiner, zoals een buffetpiano tegenover een vleugelpiano. Je kan ook een instrument huren. In het begin kan er ook zeker op een keyboard of piano geoefend worden en oefenen in de academie is ook mogelijk, indien het lokaal vrij is.

Maar misschien interesseert dit je ook…

Meer info?
Loop je warm voor deze opleiding? Vul dan het formulier in. We spreken dan graag af om te bespreken wat je mogelijkheden zijn. Meer informatie over het inschrijvingsgeld vind je op onze prijzenpagina. We kijken uit naar ons gesprek!
  • ©2019 Academie Wijnegem - Schilde - Zoersel    — made by design